Mod 6 Groeicurven

[mk_page_section bg_image=”https://vip.evermove.com/wp-content/uploads/2016/09/skbj_mod_bg_5.png” border_color=”#5e5e5e” bg_position=”center center” bg_repeat=”no-repeat” bg_stretch=”true” enable_3d=”true” video_loop=”false” min_height=”401″ full_width=”true” sidebar=”sidebar-1″][vc_column][mk_header hover_styles=”4″ menu_location=”second-menu” logo=”false” burger_icon=”false” search_icon=”false” woo_cart=”false”][/vc_column][/mk_page_section][mk_page_section sidebar=”sidebar-1″][vc_column width=”1/4″][mk_ornamental_title font_family=”none” font_size=”20″ ornament_style=”norman-single” ornament_color=”#606060″ margin_top=”10″ margin_bottom=”10″]Module 6[/mk_ornamental_title][vc_wp_custommenu nav_menu=”9″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Groeicurven

1Download de curven en vul ze in

Volg het stappenplan dat hieronder is weergegeven. Je kan deze metingen meermaals per jaar doen, maar we bevelen minstens één keer per jaar aan om de evolutie doorheen de jaren mooi in kaart te kunnen brengen. Voor de berekening van de jaarlijkse groeisnelheid raden we aan om de gestalte altijd te meten op de verjaardag van het kind. Zo is de tijd tussen 2 tijdstippen precies 1 jaar.

Klik op de verschillende onderdelen om de informatie te openen.[/vc_column_text][vc_accordions heading_title=”Werkwijze” action_style=”toggle-action” container_bg_color=”#ffffff”][vc_accordion_tab title=”Stap 1: download de curves”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/4″][mk_image src=”https://vip.evermove.com/wp-content/uploads/2016/10/skbj_mod456_image_6.png” image_size=”full” frame_style=”rounded” link=”https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/skbj/SKBJ_pdf/Sportvoedingsformule_Jongeren_Groeicurven_jongens_meisjes.pdf”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]

Groeicurves 2-20 jaar voor jongens en meisjes

Download hier de groeicurves. Druk ze vervolgens af en ga ermee aan de slag

DOWNLOAD[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Stap 2: voor wie?”][vc_column_text]Deze curven zijn geschikt voor de evaluatie van de groei van kinderen met ten minste één ouder van Vlaamse herkomst, en de andere ouder afkomstig uit België, of uit één van de volgende landen: Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Engeland, Denemarken, Ierland, Noorwegen, Zweden, Oostenrijk. Ze zijn niet geschikt voor kinderen met ouders van een andere herkomst (ander Europees land of niet-Europees land), of kinderen met een groeistoornis.[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Stap 3: meting van gestalte en gewicht”][mk_image src=”https://s3.eu-central-1.amazonaws.com/skbj/Module+6/SKBJ_Groeicurve_richtlijnen.png” image_size=”full” frame_style=”shadow_only”][vc_column_text]Stappenplan

 • (1) Kies de curve voor een jongen of meisje en vul de naam bovenaan in
 • (2) Vul de geboortedatum van het kind en de gestalte van vader en moeder in
 • (3) Bereken de doellengte op volwassen leeftijd, oftewel MPH. Deze bereken je als volgt:
  1. MPH jongens = (gestalte vader + gestalte moeder) / 2 + 6.5
  2. MPH meisjes = (gestalte vader + gestalte moeder) / 2 – 6.5 voor meisjes

Voorbeeld: MPH voor een jongen met een vader van 183 cm en een moeder van 165 cm = (183+165)/2 + 6.5 = 180,5 cm

De gewenste lengte op het einde van de groei is MPH +/- 10 cm voor jongens en MPH +/- 9 cm voor meisjes. In ons voorbeeld zou de jongen dus zeker tussen de 170,5 en 190,5 cm groot moeten worden. Indien dit niet het geval is, dan is opvolging noodzakelijk.

 • (4) Vul de datum van de meting, de leeftijd, de gestalte en het gewicht in de tabel
 • (5) Zet een kruisje op de grafieken waar de lengte en het gewicht (verticale Y-as) voor de leeftijd (horizontale X-as) elkaar kruisen. Indien de gestalte zich in het grijze gebied bevindt (aangeduid met ! in bovenstaande afbeelding), dan is de jongere ongewoon groot of klein voor de leeftijd en dan is verdere opvolging noodzakelijk. Op de curve van het gewicht zie je geen grijze zone, omdat het gewicht geëvalueerd wordt op basis van de BMI (volgende stap)
 • (6) De stippellijnen op de grafiek gaan van P3 tot P97 en duiden de score van de meting aan ten opzichte van de gemiddelde waarde (P50).
  Je kan deze lijnen dus als volgt interpreteren:
  P3 = extreem klein of licht
  P10 = zeer klein of licht
  P25 = klein of licht
  P50 = gemiddelde gestalte en gewicht
  P75 = groot of zwaar
  P90 = zeer groot of zwaar
  P97 = extreem groot of zwaar
[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Stap 4: meting van de BMI (Body Mass Index)”][mk_image src=”https://vip.evermove.com/wp-content/uploads/2016/11/skbj_groeicurven_bmi.png” image_size=”full” frame_style=”shadow_only”][vc_column_text]
 • Bereken de Body Mass Index (1) door het gewicht in kg te delen door (de gestalte in meter x de gestalte in meter)

Bijvoorbeeld:
–> een jongen van 16 jaar met een gestalte van 170 cm en een gewicht van 60 kg
–> BMI = 60/(1,7 x 1,7) = 20,8

 • Duid dit punt aan op de curve (2)
 • Voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar zijn de normen afhankelijk van de leeftijd:
  • Een BMI in de grijze zone bovenaan (3) wijst op overgewicht. Kinderen met een BMI boven deze zone dienen als zwaarlijvig (obesitas) beschouwd te worden (4)
  • Kinderen met een BMI in of onder de grijze zone beneden aan de curve hebben ondergewicht (5), een BMI onder deze zone wijst op extreem ondergewicht (6)
 • Vanaf 18 jaar gelden de normen voor volwassenen (7)
[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][vc_accordion_tab title=”Stap 5: meting van de groeisnelheid”][mk_image src=”https://vip.evermove.com/wp-content/uploads/2016/11/skbj_groeisnelheid.png” image_size=”full” frame_style=”shadow_only”][vc_column_text]De jaarlijkse toename in gestalte is de gemiddelde groeisnelheid in de periode van een jaar. Het hoogste punt op deze grafiek noemen we de groeispurt (zie afbeelding, tussen de 13 en de 14 jaar voor jongens). Ideaal is om dit één keer per jaar te meten, steeds op dezelfde dag (vb. de verjaardag). Meet dit niet frequenter dan één keer om de 10 maanden, anders zijn de resultaten niet zo betrouwbaar:

 • (1) bereken het verschil tussen de laatste en de voorlaatste meting van de gestalte (g2 – g1) en deel dit door het verschil in leeftijd in jaren (t2-t1)

Bijvoorbeeld: een jongen wordt 16 jaar en meet 175 cm. Op zijn 15de verjaardag was zijn gestalte 170 cm. De toename in gestalte bedraagt (175 – 170)/(16-15) = 5/1 = 5 cm

 • (2) neem het middenste tijdstip tussen de 2 leeftijden als punt op de X-as –> (t2+t1)/2  . In ons voorbeeld: (15+16)/2 = 15,5
 • (3) zet dit punt uit op de curve voor de huidige leeftijd. In ons voorbeeld scoort de jongere dus iets hoger dan het gemiddelde voor zijn leeftijd. Hij groeit dus zoals de gemiddelde jongen van zijn leeftijd en is dus waarschijnlijk gemiddeld matuur.
[/vc_column_text][/vc_accordion_tab][/vc_accordions][/vc_column][/mk_page_section]
>