Hoe jongeren ontwikkelen

[mk_page_section bg_image=”https://vip.evermove.com/wp-content/uploads/2016/09/skbj_mod_bg_7.png” border_color=”#5e5e5e” bg_position=”left center” bg_repeat=”no-repeat” bg_stretch=”true” enable_3d=”true” min_height=”401″ full_width=”true” el_class=”cl1″ sidebar=”sidebar-1″][vc_column][mk_header align=”center” hover_styles=”4″ menu_location=”second-menu” logo=”false” burger_icon=”false” search_icon=”false” woo_cart=”false”][/vc_column][/mk_page_section][mk_page_section sidebar=”sidebar-1″][vc_column width=”1/4″][mk_ornamental_title font_family=”none” font_size=”20″ ornament_style=”norman-single” ornament_color=”#606060″ margin_top=”10″ margin_bottom=”10″]Module 1[/mk_ornamental_title][vc_wp_custommenu nav_menu=”4″][/vc_column][vc_column width=”3/4″][vc_column_text]

Hoe jongeren ontwikkelen

Iedereen moet door een aantal verschillende fasen om van baby uit te groeien tot volwassene. Iedere fase heeft specifieke aandachtspunten op het vlak van (sport)voeding en training. In dit onderdeel leer je er meer over.[/vc_column_text][mk_content_box heading=”CHECKLIST”][vc_column_text]

Vink de acties af wanneer je ze hebt uitgevoerd. Je hebt 0% van dit onderdeel voltooid.

1Bekijk de video
2Download de presentatie
3Laat onderaan een reactie: in welke fase zit jouw kind en wat is je ervaring in deze fase op het vlak van voeding?
[/vc_column_text][vc_column_text]

[mk_image src=”https://vip.evermove.com/wp-content/uploads/2016/10/like.png” image_width=”25″ image_height=”25″ crop=”true” lightbox=”false” frame_style=”simple” target=”_self” caption_location=”inside-image” align=”left” margin_bottom=”10″]Goed zo [accessally_user_firstname]! Goed dat je alles goed opvolgt. Op naar het volgende onderdeel.
[/vc_column_text][/mk_content_box][mk_content_box heading=”In dit onderdeel leer je”][mk_custom_list style=”e611″]
 • de verschillende fasen van ontwikkeling bij jongeren
 • de gemiddelde energie-inname die jongeren nodig hebben
 • de belangrijkste aandachtspunten per fase
[/mk_custom_list][/mk_content_box][vc_row_inner][vc_column_inner][mk_padding_divider size=”31″][vc_video link=”https://vimeo.com/186157186/”][vc_text_separator title=”Downloads” i_icon_fontawesome=”fa fa-cloud-download” i_color=”sky” color=”sky” add_icon=”true”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/4″][mk_image src=”https://vip.evermove.com/wp-content/uploads/2016/10/slide2.jpg” image_size=”full” frame_style=”rounded”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]

Presentatie

Download de presentatie van deze video.

DOWNLOAD[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][mk_button dimension=”two” corner_style=”rounded” size=”medium” url=”/module-1/conclusie/” align=”center”]Volgende onderdeel[/mk_button][/vc_column][/mk_page_section]

 • Sigrid De Buck schreef:

  Dochter zit in derde fase – zij eet gevarieerder dan in de tweede fase het geval was. Zij proeft al graag van iets nieuws. Zoon zit nog in tweede fase en houdt meer vast aan gekende voeding. Ben benieuwd of dit ook bij hem het geval zal zijn.

 • An Vinckx schreef:

  Zoon zit in de tweede fase, hij is 10 jaar en staat open voor nieuwe smaken en wil graag van alles proeven. Hij eet steeds mee en het is aangenaam om voor hem te koken. Bij mijn dochter van 4 jaar is dit een ander verhaal! Zij wil haar groenten enkel gepureerd met aardappelen en weigert ook vaak vis of vlees te eten (behalve vissticks natuurlijk 🙂

 • Ella Severens schreef:

  Mijn beide zonen zitten in fase 3, maar hun houding tegenover sport en voeding is heel verschillend.

 • DOMINIQUE PUNNEWAERT schreef:

  Zoon 13 jaar in begin fase 3, Dochter 14 jaar fase 3 en Zoon 16 jaar ook fase 3.
  Jongste zoon is een heel moeilijke eter. Dochter en oudste zoon zijn wat makkelijker maar grijpen toch nog vaak naar de mindere goede voedingskeuzes

 • An Heyneman schreef:

  Onze zoon zit ondanks zijn leeftijd, 14 jaar, nog in fase 2-overgang naar 3. Secundaire geslachtskenmerken zijn afwezig, hij isklein voor zijn kalenderleeftijd. Maar geeft de moed om te trainen met de “reuzen” van zijn leeftijd voorlopig niet op.

 • Stefan Roland schreef:

  onze kids (8 & 6,5) zitten nog duidelijk in fase 2. ze eten veelal zonder problemen wel wat de pot schaft, al zijn koude groenten (sla & tomaten) absoluut uit den boze. groenten die meestal op het menu staan: broccoli, boontjes, bloemkool, (diepvries)spinazie…
  ook wordt er veel (volkoren)pasta gegeten, veel in comb met zalm

 • Steven schreef:

  Ik zit nu duidelijk in de puberteitsfase met groeispurten + hormonale veranderingen: Wat resulteert in vrij onregelmatige prestaties, die ik nu beter kan plaatsen door bekijken van deze video.
  In vorige fases steeds gezonde voeding gekregen van mijn ouders, maar geen specifieke sportvoeding.
  Ik merk nu wel dat ik vroeger vaak iets te weinig at, had vaak honger toen ik op school zat. Dit verbeterde de laatste maanden wel al.

 • Eveline Ingels schreef:

  mijn zoontje zit in fase 2 eet gevarieerd maar zeer weinig ,zeer actief .Ik heb ook jouw boek voor de kids aangeschaft en daar staan super dingen in die ik al gemaakt heb en die vindt hij lekker .das voor mij al een heel punt .oef .

 • Annick Mulier schreef:

  Het is me nog niet gelukt om de video af te spelen, maar de PPT geeft een beeld van de inhoud van de video.
  Viktor zit al 1a2 jaar in fase 3 met groeispurt en dit manifesteer zich ook in de voeding, soms een dubbele portie of ’s avonds nog honger en neemt hij een tussendoortje. De hoeveelheid hangt af van dag tot dag. Tot vorig jaar snoepte hij heel veel (meestal achter onze rug kocht hij soms na school een zak snoep) en indien we dit niet zouden begrenzen zou hij dit misschien nog altijd doen, niettegenstaande hij nu meer beseft dat dit nefast kan zijn voor zijn sportprestaties.

 • Marc Koninckx schreef:

  Oudste zoon zit volop in fase 3, jongste zoon zit eind fase 2. Geen specifieke ervaringen inzake voeding. Wel opvallend: ze eten vaak weinig voor de start van hun wielerwedstrijd. Bij de oudste loopt het al beter, de jongste moet hierin nog regelmaat gaan kweken.

 • nico deconinck schreef:

  Wat indien een kind in een intens trainingsprogramma (3 à 4 trainingen per week + wedstrijd) toch last heeft van overwicht volgens BMI berekening – zegt niet alles, doch wordt visueel bevestigd?

 • Steven Jacobs schreef:

  onze zoon zit net in fase 3, onze dochter ook maar reeds in een verder gevorderd stadium. Beiden zijn geen moeilijke eters, ze eten zo goed als alles en staan zeker open om nieuwe smaken te ontdekken. De hoeveelheid aan voedsel dat ze soms binnen nemen doet ons soms versteld staan. We hebben ons als ouders hierbij nog nooit vragen gesteld gezien de intensiteit van de beoefening van hun beide hobby’s ? Bovendien kampen onze kids zeker niet met overgewicht.

 • Nele De Smedt schreef:

  3 jongens in huis … 14, 16 en 18 .. hormonenkermis dus 🙂

 • Inge Fivez schreef:

  Mijn zoon zit in fase 3. Volop in de puberteit. Hij weet wel dat voeding belangrijk is, maar kan niet zo goed aan verleidingen van chips, … weerstaan. Voldoende slapen (rusten) is ook nog iets waar hij niet altijd aan denkt.

 • nele breyne schreef:

  ik heb een zoon in fase 2. hij is een moeilijke eter en nu al een zeer fervent sporter (voetbal en atletiek). hij is ook een echte zoetekauw (dol op chocolade en koekjes) en ik vind het dan ook een heuse uitdaging om hem ook een goeie manier te laten eten…hij heeft een normale lichaamsbouw en ik heb de indruk dat hij zich momenteel heel goed in zijn vel voelt.
  mijn beide dochter zitten aan de start van/ en in fase 3.
  de oudste (bijna 14) is lichamelijk al fel veranderd (wel nog geen menstratiecyclus) en eet vrij goed. ze is bewust van gezonde voeding, zonder hierin te overdrijven. het lichamelijk veranderen (vooral het snelle groeien) weegt wel op haar sport, de prestaties zijn zeer wisselend momenteel en dat is soms erg ontmoedigend. het is niet gemakkelijk om haar altijd te blijven motiveren om te trainen. (ze doet al zo’n 8jaar atletiek en zit nu in de meerkamp-groep)
  de jongste dochter is 11 en heeft geen zo’n sterke gezondheid (heeft astma en is bijzonder tenger gebouwd). eten is voor haar een noodzakelijk kwaad… ze lust niet veel en eet niet veel, maar is ook absoluut geen snoeper.
  zij is ook wel een gedreven sporter (atletiek en judo), maar haar lichamelijke “beperkingen” spelen haar soms parten.
  ik vind het echt een uitdaging om hen alledrie op een goeie manier te begeleiden in de juiste (sport)voeding…

 • Natalia Arribas Munoz schreef:

  Mijn dochter van 14 zit volop in fase 3, maar wordt fysiek steeds ouder ingeschat omdat ze vrij groot is en mooi gespierd gevormd tov van andere leeftijdsgenootjes. We hebben wel geconstateerd dat de combinatie van puberteit en zware training haar vatbaar maken voor blessures. Deze video verklaart dan ook veel. Ze heeft heel veel honger. Zelf staat ze open voor een aanpassing in haar voeding en let ze er ook op om de juiste keuzes te maken. Maar de verleidingen zijn groot als je honger hebt.

 • Nele Van Soom schreef:

  Ik heb 2 jongens, jongste in fase 2 staat nogal weigerachtig tegenover groenten. Een regeltje dat we soms gebruiken als hij echt te weinig heeft gegeten is “zijn leeftijd opeten”: hij is 8, dus dan moet hij nog 8 happen doen. dit werkt goed voor hem zonder dat er een strijd moet gevoerd worden. De oudste is 11 en staat op de grens tussen fase 2 en 3. Hij lust en eet quasi alles.
  Ze vinden beiden de recepten uit het sportkookboek leuk en lekker. Vragen me soms ook of iets wel gezond is.

 • Lisa Demeulemeester schreef:

  Onze zoon is 16 jaar en zit dus in fase 3. Hij proeft graag en lust (bijna) alles. De dochter van 13 jaar daarentegen haalt voor alles haar neus op. Ze heeft een beperkt voedselpatroon. Lust zeer veel fruit, beperkt aantal groenten en vlees maar voor vis, eieren, … haalt ze haar neus op. Met haar ijzersterk karakter, die haar ten goede komt bij de sport, is het voor ons niet mogelijk om haar iets nieuws te laten proeven.

 • Bury Nathalie schreef:

  Zoon zit in tweede fase – Geeft duidelijk aan wat hij graag, minder of totaal niet lust. Er wordt werk gemaakt van het kookboek voor jongeren en tot nu toe wordt alles zonder morren naar binnen gewerkt. Het feit dat wij als ouder hiermee bezig zijn en zelf ook een houvast hebben aan de hand van de modules en het kookboek geeft ons ook een goed gevoel. Welke gerechten wanneer het best worden genomen is soms voor ons nog een beetje zoeken aangezien zijn sportschema niet altijd overeenkomt met de verschillende dagindelingen besproken in het kookboek.

 • Amber Goossens schreef:

  we hebben 3 jongens, alle 3 goede eters, maar toch redelijk verschillend. Jongste 2, zitten in fase 2, waarbij de ene duidelijk meer met gezonde voeding bezig is dan de andere, hij kiest meestal voor het gezonde alternatief. De oudste zit in het begin van fase 3, je ziet hem ontwikkelen en aan kracht winnen, zijn energiebehoefte is ook al toegenomen. Je merkt bij alle 3 dat hun “honger” in lijn is met hun activiteitsgraad, hoewel bij de jongste ook “wat” er op tafel komt invloed lijkt te hebben op het hongergevoel ;-). Als hij het niet lekker vindt, eet hij soms te weinig. Ik pas dan ook wel eens het eet je leeftijd op principe toe (cf. Nele Van Soom), maar wil zijn hongergevoel niet om zeep helpen. Het is soms moeilijk om te weten wanneer hij echt genoeg heeft.

 • Karoline De Corte schreef:

  zonen zitten allebei in de tweede fase. De jongste is een gemakkelijkere eter dan de oudste of durft meer te proeven. Maar we blijven proberen, aanbieden en zoeken naar evenwichtige voeding die ze allebei lusten.

 • Leen Eker schreef:

  Zonen zitten in de derde fase en eten al vrij gezond. Bij de oudste soon zien we vaker de nood naar suikergoed!

 • >