Dashboard   |   Account   |  Log Uit

BONUS

VRAAG- EN ANTWOORDSESSIES

Werkwijze

1) de sessies zijn online, je kan dus volgen van thuis...
Je krijgt voor iedere sessie van ons een link om deel te nemen toegestuurd waarmee je toegang krijgt tot de workshop.

2) we zullen aan de start van iedere workshop gedurende 10-15 minuten inhoudelijk enkele aandachtspunten overlopen waarover nog veel vragen of onduidelijkheden bestaan. Vervolgens beantwoordt Stephanie al je vragen over Sportief vermageren. De totale sessie duurt 60 minuten of korter, indien er geen vragen meer zijn.

3) als je een vraag hebt gesteld maar je kan niet aanwezig zijn, dan zullen we je vraag toch beantwoorden. Je krijgt van iedere sessie de opname in je account op deze pagina, met aanduiding van de verschillende vragen en een link naar het ogenblik in de opname waarop de vraag beantwoord werd.


Je kan je vragen alvast doorgeven via deze link.


Als je hierover nog vragen hebt, stuur gerust een mailtje naar support@evermove.com

Vragen en antwoorden

Klik hieronder op de vraag die je interessant vindt en de video gaat onmiddellijk naar het antwoord. Je kan natuurlijk ook gewoon de hele video bekijken.


1Hoe pakt een recreatieve sporter best zijn voedingspatroon aan wanneer hij/zij wil afvallen zonder (strenge) diëten. Moeten we nog steeds rekening houden met rust- en inspanningdagen en de calorieën aanpassen?
2Is het systeem ook toe te passen als je voedingsgewoonten verstoord waren door een eetstoornis? Ik heb namelijk geen zin om te hervallen en ben al blij met waar ik geraakt ben, maar blijf nieuwsgierig en zoekende naar het ideale eetpatroon en wat er zou gebeuren als ik dit volg en toch goed kan blijven sporten.
3Als ik de metingen doe en alle calculators zit ik overal net op/onder de ondergrens. Toch ben ik de afgelopen jaren wat bijgekomen en is mijn vet% gestegen. Ik train hard en ben eigenlijk helemaal niet blessuregevoelig. Ik ben ook nooit ziek buiten eens een lichte verkoudheid. Is het dan OK om toch op mijn voeding te letten? Er wordt overal gewaarschuwd dat je beter niet onder de grens gaat, maar ik ben nu echt wel bijgekomen in vet% en zit onder de grens....
4Mijn gewicht wat ik wou halen drie jaar geleden heb ik gehaald. Alleen had ik nu graag nog wat vet afgevallen en wat meer spiermassa gehad. Hoe kan ik dit het best aanpakken?
5Ik zit met morgen/middagpost. Alleen zit ik nog met het probleem wat ik heel moeilijk krijg opgelost: na mijn morgenpost ga ik altijd sporten. Maar na mijn werk heb ik ook altijd honger. Waardoor ik bijna altijd op een lege maag train of ongezonde snelle tussendoortjes neem. Hoe kan ik dit op een gezonde manier oplossen?
6Ik vroeg mij af vanaf wanneer het lichaam in spaarstand gaat. Het gebeurt soms door mijn werk dat ik 's middags weinig of geen tijd heb om te eten. Als het dan ook een klein ontbijt was kan dit dan een probleem zijn? Mag je dan later op de dag compenseren door extra te eten?
7Ik zit precies met een monstertje in mij die niet verzadigd raakt... Waarschijnlijk door vele diëten is het monstertje nu blij dat hij eten krijgt waardoor hij niet meer wil stoppen. Hoe lang duurt het om na een dieet dit jojo-effect kwijt te raken? Kan het zijn dat ik teveel groenten eet die mij geen verzadigd gevoel geven? En is het beter om vb wat meer vet te eten om mij verzadigd te voelen? Nu voel ik mij heel vaak moe, afwezig,...
8Wat eet je best als je echt een hongergevoel hebt?
9Mijn energieverbruik zit op 1952 kcal per dag. Telkens ik sport (ik ken mijn zones, die zouden redelijk juist moeten zijn?) heb ik 'extra' kcal te verbruiken. Is het juist dat ik dan 1952/24= 82kcal voor elk uur af moet trekken?
10Hoe komt het dat bodybuilders wegkomen met een cheatdag, zonder hiervoor dan te moeten inboeten aan gewicht?
11Kan je enkele voorbeelden van goede en gezonde tussendoortjes geven?
12Hoeveel % vetgehalte mag een gezond tussendoortje maximaal bevatten?
13Bij een nuchtere training eet ik dan best eiwitrijke voeding of ook koolhydraten na de training ?
14Hoe weet ik of een week intensief of matig is? Volgens mijn trainingsschema weet ik dit wel per sportdag, maar niet per week.
15Onder welke sportgroep valt tennis? Is dat krachtsport of duursport?
16Wat met bloedgeven kort voor de inspanning?
17Ik wil mijn vetpercentage doen dalen, train ik dan beter frequenter en korter of beter langer en minder frequent?
18Ik ben een beetje in de war, ik was in de veronderstelling dat ik best cardio train als ik wil afvallen, maar nu hoor ik dat ik beter kracht train. Wat doe ik best?
19Via een dietiste is mijn BMR bepaald op 1.450 cal (bepaald via electrische schokjes) terwijl uw calculator 1.663 cal aangeeft. Gezien ik een doorgaans zittende job heb, is mijn energieverbruik 2.328 cal + 465 cal (40 min fietsen op de rollen). Totaal energieverbruik bedraagt 2.278 cal op dagen met sport. Hou ik rekening met 2.228 cal (-500 cal om normaal te vermageren) of kan je mij een berekening bezorgen rekening houdend met een vastgestelde BMR van 1.450 cal?
20Ik werk lange dagen: 6u ontbijt - 14u30 middagmaal (broodmaaltijd)- 20 a 20u30 avondmaal. Over de middag probeer ik af en toe eens te lopen (ongeveer 1u en dit 2 x per week in de werkweek). Verder probeer ik om de 3u een tussendoortje te nemen. Kan u dit eens een beetje meer uitschrijven hoe ik het best op werkdagen eet (wat - wanneer - ...)? Want mijn dagschema verschilt zoveel van de andere voedingsschema's...
21Als ik als tussendoortje fruit of groenten eet,zoals wortel, krijg ik een opgeblazen gevoel. Kan ik hier iets aan doen?
22Ik heb vaak nood na een maaltijd om iets te eten dat afsmaakt, hoe komt dit? En hoe pak ik dit aan?
23Klopt het dat chocolade met meer dan 70% gezond(er) is?
24Bij een training van 3u en meer verbruik ik zoveel kcal dat ik deze niet genoeg kan bij-eten tijdens de dag. Hoe oplossen?
25In module 5 zeggen jullie van eerst een training te doen en in de namiddag nog een nuchtere training. Is het niet beter om omgekeerd te werken?
26Ik heb geleerd dat je na een training eiwitrijk moet eten voor je spieren . Na een zware training neem ik meestal een recovery shake Nu zie ik als ik dat etiket lees dat er daar veeeeel meer koolhydraten inzitten dan eiwitten, bijna 50%meer is dat dan geen goede recovery shake ?
27Is het waar dat je je recovery shake best binnen het half uur na de inspanning inneemt daar het lichaam dan het meest koolhydraten opneemt?
28Is een eiwitshake een geschikt tussendoortje in de namiddag? Ik blijf soms wat op mijn honger zitten als ik 's namiddags bvb yoghurt met fruit eet en vind dat zo'n shake meer verzadigend werkt... maar is dat slim?
29Wanneer ik na het werk onmiddellijk ga fietsen, is er geen tijd om nog iets te eten vooraf (tenzij een KHrijke snack, dat probeer ik wel op tijd te doen) en nadien is het vaak ook te laat om nog echt een maaltijd te eten. Kan de maaltijd nadien vervangen worden door een uitgebreidere snack? Bvb een grote portie cottage cheese met fruit en wat rijstwafels? Zolang ik qua EW en KH en calorieën maar niet tekort kom? Of probeer ik dan beter tijdens het werk al een 'maaltijd' te eten ipv enkel een snack?
30Binnenkort start het koersseizoen opnieuw en aangezien mijn westrijden tussen de 2u30 en 3u duren heb ik in de Sportvoedingsmodule geleerd dat koolhydraatstapeling aangewezen is voor optimale prestaties. Ik zou dan de dag voor de wedstrijd ong. 9g koolhydraten per kg te eten wat dus in mijn geval neerkomt op 2592 kcal puur aan koolhydraten. Dan moet je toch, aangezien de trainingsbelasting zeer laag is en ik misschien maar een uurtje ga losrijden, al erg op je voeding letten om je energiebehoefte niet te overschrijden?
31Gedurende de week doe ik regelmatig Tacx-Trainingen vrij vroeg voor het werk. In concreto kruip ik 20' à 30' na het opstaan op de Tacx. Voor nuchtere cadanstrainingen is er geen probleem. Maar wat met tempoduur of tempointervaltrainingen van 90' à 120'? Wat eet ik dan best? Nu neem ik een granenbar of wat peperkoek, eventueel aangevuld met een banaan vooraf en eventueel nog één op de fiets? Waarschijnlijk ook best voldoende koolhydraten bij het avondmaal de avond voordien nemen?
32Zijn sporthorloges vandaag de dag redelijk betrouwbaar qua persoonlijk calorieverbruik?
33Hoe kan het dat in de calculator van het energieverbruik sommige activiteiten die lichter lijken toch meer calorieën verbranden?
34Is het normaal om een dutje te doen na een zware training?
35Ik drink niet graag recuperatieshakes. Wat zijn de (vegetarische) alternatieven?
36Ik heb periodes waarin niets mij lijkt te verzadigen: vaak is dit hormonaal gerelateerd (menstruatie), vaker op rustdagen/recuperatiedagen. Heb je hiervoor tips, om dit aan te pakken?
37Hoe kan het dat je door het carboloading/koolhydraatstapeling niet verdikt?
38Ik gebruik de calculator en een app om mijn energieverbruik en inname te monitoren. Toch val ik niet genoeg (meer) af. Wat doen?
39Ik verlies gewicht maar mijn vet% is gestegen en mijn spiermassa gedaald? Hoe kan dit.
40Sommige dagen eet ik heel gezond, maar geraak ik niet aan mijn aantal calorieën. Ik heb dan geen hongergevoel. Kan ik dan beter compenseren met iets minder gezond, of laat ik het best zo?
41Ik ben vegetariër en in welke mate kan ik vleesvervangers uit de supermarkt eten? Wat met eieren?
42Om de extra kcal van een proteïneshake te vermijden zijn er leucinetabletten op de markt. Is dit wel evenwaardig voor de spieropbouw in vergelijking met een 'Whey proteine shake’?
43Ik heb schrik dat ik door sportdranken te drinken ga verzwaren door de extra calorie-aanbreng. Toch lees ik dat deze essentieel zijn voor een goede sportieve prestatie. Waar dien ik rekening mee te houden?
44Het verschil qua gewicht tussen gekookte en ongekookte pasta?
45Ik eet weinig eiwitten, wat kan ik eten om toch in mijn behoefte te voorzien?
46Is er een verschil tussen goedkope en dure sportvoedingsmerken?
47Voedingsdagboek 1: bespreking
48Voedingsdagboek 2: bespreking
49Ik speel volleybal en heb dus bijna ieder weekend wedstrijd in de periode van september tot April. Hoe pak ik het plannen van het afvallen best aan? Ik kan niet naar 1 piek toe werken.
50Er wordt telkens onderscheid gemaakt qua voeding tussen rustige en intensieve trainingen. Wat versta je onder intensieve training?
51Worden MTB trainingen als intensieve trainingen beschouwd?
52In het begin van mijn programma ging traag naar beneden, wat niet slecht is. Maar nu gaat er opnieuw niets meer naar beneden. Dat is frustrerend. Wat moet ik veranderen?
53Hoe kan ik net na de bevalling (uiteraard zonder dieet) toch al wat gewicht verliezen? Hoe kan ik mijn calorie-inname en macro's bepalen?
54Wanneer ik ga meefietsen met een groepje, kan ik soms moeilijk inschatten hoe intensief het zal zijn. Hoe ga ik hiermee om qua voeding?
55Om te bepalen in welke hartslagzones ik optimaal vet verbrand, is het nodig om te bepalen hoe 'getraind' je juist bent. Hoe kan ik dat bepalen?
56Welke tussendoortjes of middagmaal kan voorkomen dat ik als ik thuis kom om 17h uitgehongerd ben zonder dat ik met mijn avondmaal bij teveel calorieën eet?
57Heeft granola in de winkelgids de voorkeur of eerder de middenweg? 

58Als ik op het internet lees over mensen die op korte tijd veel kilo’s kwijtgeraakt zijn, hebben die telkens de koolhydraten uit hun voeding geschrapt, en niet de vetten?
59Klopt het dat een te veel aan koolhydraten (suikers) als buikvet opgeslagen wordt en een te veel aan vetten in voeding als onderhuids vet opgeslagen wordt?
60Is het nodig van na een fitness-sessie (krachttraining) koolhydraten op te nemen als ik maar 45 minuten gesport heb? Zijn dit dan best langzame koolhydraten of suikers?
61Voedingsboekje 3: besprekingCopyright (c) Evermove

>